15 Eylül 2008 Pazartesi

Köpekten aldığı keneyi eliyle ezince öldü

Köyde hayvan otlatan 15 yaşındaki Muhammed Büyükgüllü köpeğe yapışan keneyi eliyle çıkardı. İki gün sonra ateşi çıkan Muhammed hayatını kaybetti

Çorum’dan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle Ankara’ya sevk edilen 15 yaşındaki genç, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, Çorum’un Sungurlu ilçesi Demirşeyh beldesinde Muhammed Büyükgüllü (15), önceki hafta köyde hayvan otlatırken, köpekte bulunan keneyi alarak eliyle ezdi. Daha sonra ellerini yıkamadığı öğrenilen Muhammed Büyükgüllü, iki gün sonra ateşi çıkınca olayı babası Salih Büyükgüllü’ye anlattı.

Babası tarafından Sungurlu Devlet Hastanesine getirilen genç, kan tahlilinin ardından Çorum Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Muhammed Büyükgüllü, Çorum’daki müdahalenin ardından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle sevk edildiği Ankara Numune Hastanesi’nde dün akşam saatlerinde öldü. Gencin ölümünün ardından Büyükgüllü’nün ailesi Ankara Numune Hastanesi’ne çağrıldı. Burada aileden alınacak kan örneklerinin inceleneceği bildirildi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından bu yıl Çorum’da 6 kişi

Keneye çözüm bulundu mu?

"Dünyada kene yakalamada yoğun olarak kullanılan sıfır maliyetli yöntem, Türkiye'de malesef bilinmiyor"

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ülke gündemine gelen keneleri yakalamada ''bayrak yöntemi'' ile başarı sağlandığı bildirildi.

Ziraat Yüksek Mühendisi ve Böcek Uzmanı Derya Ulaşoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaygın olarak görülen ve çok sayıda insanın ölümüne yol açan KKKA gibi çeşitli hastalıkların etkenini taşıyan kenelerin, etkisiz hale getirilmesi amacıyla çeşitli yöntemlerin denendiğini belirtti.

Kenelere karşı ilaçlama uygulamasından önce, açık arazide kene aktivitesi tespitinin yapılması gerektiğini ifade eden Ulaşoğlu, ''Kene tespitinde etkili bir yol bayrak yöntemidir. Yöntem, bir çubuğa takılı havlunun, bahçedeki yeşilliğin üzerinde gezdirilmesinden oluşuyor. Keneler, hareket halindeki havlunun canlı olduğu izlenimiyle havluya tutunuyorlar. Dünyada kene mücadelesinde yoğun olarak kullanılan sıfır maliyetli bayrak yöntemi, Türkiye'de maalesef bilinmiyor'' dedi.

Uygulama sırasında kenelerin kıyafetlere tırmanmaması ve kayganlık sağlanması amacıyla bacağın diz altından itibaren koli bandı ile sarılmasının önem taşıdığına dikkati çeken Ulaşoğlu, şöyle konuştu:

''Korunmak amacıyla koli bandı ile sarılan ayaklara, etkisi kanıtlanmış 'repellent' (uzaklaştırıcı) de sıkılması gerekiyor. Üzerinde 'repellent' yerine 'insektisid' (böcek ilacı) yazan ürünler kesinlikle kıyafetlere dahi sıkılmamalıdır. Beyaz renkli havlu, keneleri daha çok çekecektir. Her 10 metrede havlu kontrol edilmeli, havluya yapışan keneler tür teşhisi için uzmana gönderilmek üzere kapalı kutuya alınmalıdır. Havluya çok sayıda farklı tür kene yapışabilmektedir. KKKA hastalığına neden olan nairovirüs etkenini taşıyan türler bu yöntemle yakalanabilir, ancak ota tutunmayan bir tür olan 'Hyalomma spp' için yaygınlaşmaya başlayan kuru buz yöntemi uygulanabilir.

Sivas'ta bayrak yöntemi ile yapılan deneylerde çok sayıda keneyi yakaladıklarını vurgulayan Ulaşoğlu, maliyeti bulunmayan bu uygulamayı, bahçesi bulunanların rahatlıkla deneyebileceğini kaydetti.

Kene riskinin en yoğun döneminin mart ile kasım ayları arasında olduğunu, ancak Güney Afrika'da bu sürenin tüm mevsimlere yayıldığını ifade eden Ulaşoğlu, ''Kene ısırma vakalarının bahar ve yaz mevsimlerinde yoğun olmasına karşın, kış aylarında da görülebileceği dikkate alınarak, kış mevsiminde de korunma tedbirleri sürdürülmelidir'' şeklinde konuştu.

Ulaşoğlu, son dönemde KKKA hastalığında görülen artış nedeniyle yaz aylarında çok sayıda insanın kene kontrolü için ilaçlama yöntemine başvurduğunu söyledi.

Kene korkusu ile ilaçlama yaptırılmasının yanlış olduğunu ifade eden Ulaşoğlu, sadece kene aktivitesi bulunan ortamlarda ilaçlama yapılması gerektiğini kaydetti.

Kene mücadelesinde insektisid (böcek ilacı) uygulanmasının ardından 24 ila 48 saat arasında değişen bahçeye tekrar giriş süresine uyulmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Ulaşoğlu, ''Kullanılan insektisidlerin aktif maddesi permethrin, deltamethrin, carbaryl ve cyfluthrin olabilir'' diye konuştu.

13 Eylül 2008 Cumartesi

Okul tuvaletinde kene bulundu

Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki bir ilköğretim okulunun tuvaletinde 20'den fazla kene bulundu.

Edinilen bilgiye göre, Selçuklu İlköğretim Okulunun tadilatta bulunan bölümünde çalışan işçiler, öğrencilerin kullandığı tuvaletlerde 20'den fazla kene buldu.

İşçiler, önce çalıştıkları bölümde kene gördüklerini, bunun üzerine durumu okul müdürüne bildirdiklerini söyledi.

Dün gece de öğrencilerin kullandığı tuvaletlerde çok sayıda kene bulduklarını anlatan işçiler, durumu anlattıkları öğretmenlerin, keneleri alarak sağlık ocağına götürdüklerini bildirdi.

Gece çalıştıkları bölümde yattıklarını belirten işçiler, kene gördükten sonra tedirgin olduklarını kaydettiler.

Öte yandan, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de okulda incelemelerde bulundu.

Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin ise sağlık ocağına bırakılan kenelerin Elazığ Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesine gönderilerek, bakteri taşıyıp taşımadıklarına bakılacağını bildirdi.

11 Eylül 2008 Perşembe

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘kene’ uyarısı

Kene ısırığına maruz kalanların mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiği belirtilerek, bulaşma riskine karşı hastaların kan ve vücut sıvılarıyla temastan kaçınılması istendi...

Cilde tutunmuş bir kenenin resmi. Zaman geçip kan emdikçe vücudu büyür, gövdesi kan ile dolar. Bir süre sonra kenenin tutunduğu bölge kızarır ve kaşınır.


STANBUL - Sağlık Bakanlığı, kene ısırmasıyla ortaya çıkan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı uyardı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kene ısırığına maruz kalanların, mutlaka sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiğinin altını çizerken, Tedavi hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan da, bulaşma riskine karşı hastaların kan ve vücut sıvılarıyla temastan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Kırım-Kongo kanamalı ateşi hangi mevsimde görülmektedir?

Hastalık mevsimsel özellik göstermektedir. Genel olarak mayıs ve ekim ayları arasında görülmesine rağmen, değişik aylarda da görülebilir

Kene Spreyi Nasıl Kullanılıyor ve Ne Kadar Etkili

Kene spreyini pikniğe ya da kır gezilerine giderken ya da eğer avcı ya da çiftçi iseniz kırsal kesime çıkmadan önce giyeceğiniz kıyafetlere sıkıyorsunuz. Yalnız burada önemli bir not; spreyi kıyafetlerinize sıkarken solumamaya ve doğrudan teninize temas ettirmemeye dikkat edin. Bu nedenle kıyafetleriniz üzerinizdeyken değil giymeden önce sıkmalısınız. Sadece dış yüzeye sıkmanız yeterli.
* Kene kovucu spreyin etkisi 2 hafta kadardır. Yani spreyi sıktığınız giysi sizi kenelerden 2 hafta aralıksız ve eksiksiz koruyor. Giysiyi yıkasanız da etkinliğini devam ettiriyor. Ancak 2 hafta sonunda tekrar uygulamanız gerekli.

Kene Isırmalarından Korunma

Bu nedenle kene mücadelesi önemlidir, fakat oldukça da zordur.
1. İnsanlar kenelerden uzak tutulabilir ise bulaş önlenebilir. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar
kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekir.
2. Kenelerin yoğun olabileceği çalı, çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durulmalı, bu gibi
alanlara çıplak ayak yada kısa giysiler ile gidilmemelidir.
3. Bu alanlara av yada görev gereği gidenlerin lastik çizme giymeleri, pantolonlarının paçalarını
çorap içine almaları,
4. Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut
sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske v.b. giymeleri gerekmektedir.
5. Gerek insanları gerekse hayvanları kenelerden korumak için haşere kovucu ilaçlar (repellent)
olarak bilinen böcek kaçıranlar dikkatli bir şekilde kullanılabilir. (Bunlar sıvı, losyon, krem, katı
yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek
uygulanabilmektedir.)
6. Haşere kovucular hayvanların baş veya bacaklarına da uygulanabilir; ayrıca bu maddelerin
emdirildiği plâstik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir.
7. Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için aranmalıdır.

8. Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir
cımbız veya pens yardımıyla sağa sola oynatarak alınmalıdır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir.
Mümkünse kenenin tanı için alkolde saklanması uygun olur.

ŞU ANDA BU ÇÖZÜM TESBİT AŞAMASINDA… Kenelere karşı atom karınca

Sağlık Bakanlığı, 8 ayda 52 kişinin hayatını kaybettiği Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan kenelerle mücadelede atom karıncaları kullanacak.

Bakanlık, halk arasında atom karınca olarak bilinen kırmızı karıncaların kenelerle mücadelede kullanılıp kullanılamayacağını tespit çalışmalarına başladı.

Sonuç olumlu olduğu takdirde, bu karıncalar çoğaltılarak kenelerin yoğun olduğu bölgelere dağıtılacak. Atom karıncalar salgıladıkları sıvı ile keneleri bayıltarak yuvalarına götürüp bertaraf edecek.

1 Eylül 2008 Pazartesi

Bu da kene sigortası

Sonunda bu da oldu. Türkiye’nin kabusu kene, sigorta kapsamına alındı. Sigorta yaptıranlar KKKA bulaştıran kene ısırığı yüzünden ölürse, kanuni varisleri tazminat almaya hak kazanacak.

‘KENE’nin sigortası da oldu

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından peşpeşe ölümler yaşanınca, kene ısırığı da sigorta kapsamına alındı.

VARİSE ÖDEME
Yetkililer, her ne kadar önlem olarak pantalonları paçanın içine sokmayı önerse de kene ısırığı sonucu ortaya çıkan KKKA hastalığı ölümcül olabiliyor. Bu durum, sigortacıları da harekete geçirdi. Fortis, kenenin neden olduğu KKKA hastalığını ferdi kaza sigortaları kapsamına aldığını açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, sigortalının vefatı halinde poliçede yazılı sigorta bedelinin, ferdi kaza sigortası genel koşulları çerçevesinde kanuni varislere ödendiği belirtildi.

Kene’den ölümün GÖMÜSÜ de zor

Kene ısırmasından ölen çiftçi, gece yarısı gömüldü

AMASYA’nın Merzifon İlçesi’nde kene ısırması sonucu rahatsızlanan, kaldırıldığı Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde hayatını kaybeden 62 yaşındaki çiftçi İsmail Karakaya, Sağlık İl Müdürlüğü ekiplerinin gözetiminde önceki gece toprağa verildi.

Karakaya’nın cenazesi, Yeşiltepe Köyü’nde, 2.5 metre derinliğindeki mezara tabutuyla birlikte gömüldü. Ekipler definden sonra köyde ilaçlama yaptı.

Ankara’da keneyle mücadele durum raporudur

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kene ve diğer haşerelerle mücadele çalışmaları kapsamında, hayvan besihaneleri, tavuk çiftlikleri, çöp depolama alanları, pazar yerleri, rekreasyon alanları, 804 park, göl, baraj, sulak ve yeşil alanlar, kamu kurumları kapalı alanlarını 10 günlük periyotlar halinde ilaçlayarak kontrol altında tutuyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, belediye ilaçlama ekipleri, havaların ısınmasıyla birlikte artış göstererek vatandaşlara rahatsızlık veren her türlü haşereye karşı etkin çalışma yürütüyor.

Başta kene olmak üzere tüm zararlılara karşı yapılan mücadeleye hem yaya ekipleri hem de araçlı ekipler katılıyor.

Özellikle kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yol açan virüslerle ilgili Başkentin dört bir yanındaki hayvan besihaneleri, tavuk çiftlikleri, gübrelikleri, çöp depolama alanları, açıktan akan kanallar, foseptikler, rögarlar, pazar yerleri, terk edilmiş binalar, rekreasyon alanları, 804 adet park, göl, baraj, sulak ve yeşil alanlar, kamu kurumlarındaki kapalı alanlar gibi vektör üremesine müsait yerler, 10 günlük periyotlar halinde ilaçlanarak kontrol altında tutuluyor.

Karasinek ve sivrisinek lavra merkezlerinin de etkisiz hale getirildiği bu mücadele programı, Ankara’ya bağlı tüm ilçeler, 452 mahalle, 56 köy ve 17 beldede uygulanıyor.

Yatağında bulduğu keneyi de bardak içerisine hastaneye getirdi

Başkent’te, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsü kaptığı şüphesiyle bir kişi hastaneye başvurdu.

Yatağında bulduğu keneyi bardak içerisine koyan şahıs, keneyi incelenmek üzere Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne götürdü. Edinilen bilgiye göre, Keçiören Etlik’teki bir parktan akşam saatlerinde ailesiyle birlikte evine dönen Ali İhsan Demirel, yatmaya hazırlandığı sırada yatağının üzerinde kene gördü. Peçeteyle aldığı keneyi bir bardağa koyan Demirel, vakit kaybetmeden hastaneye başvurdu. Numune Hastanesi Acil Servisi’ne gelen Demirel’den kan örneği alındı. Yetkililerin keneyi Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne götürmesi gerektiğini söylemesi üzerine Demirel, ağzı kapalı bir bardak içerisine koyduğu keneyi Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Selahattin Nejat Yalkı Acil Kliniği’ne teslim etti.

Ali İhsan Demirel, ailesiyle birlikte Kanuni Parkı’ndan döndükten sonra yatmak üzere olduğu sırada yorgan üzerinde dolaşan keneyi fark ettiğini söyledi. Yatağın üzerinde dolaşan keneyi peçeteyle alarak bardağın içine koyduğunu ve hastaneye başvurduğunu belirten Demirel, keneyi teslim ettiği Veteriner Fakültesi’nde kendisinden 10 YTL ücret alındığını söyleyerek, bu duruma tepki gösterdi. Veteriner Fakültesi’ne teslim edilen kenenin KKKA taşıyıcısı olup olmadığının ise 2 gün sonra belli olacağı öğrenildi.

Kene 9 yaşındaki çocuğu cinsel organından ısırdı

Malatya’da 9 yaşındaki bir çocuk, kene ısırması nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Akçadağ ilçesine bağlı Doğanlar köyü, Tosikler mezrasında oturan 9 yaşındaki E.T. isimli çocuk, ailesinin yanında kaysı bahçesinde çalışırken, tuvalet ihtiyacını gidermeye gittiğinde, cinsel organının üzerinde kene gördü.

Durumu annesine anlatan küçük çocuk, ailesi tarafından önce Akçadağ Devlet Hastanesi’ne, ardından da Malatya Beydağı Devlet Hastanesi’ne sevk götürüldü. Burada yapılan tahlil işleminde küçük çocukta sağlık açısından önemli bir bulguya rastlanmazken, çocuk taburcu
edildi.

Kene ısırmasından dolayı çok korktuğunu söyleyen E.T, durumu tuvalete gittiğinde fark ettiğini söyledi. Çocuğun amcası Şabettin Tosik, yeğeninin kayısı bahçesinde çalıştığını ve bu esnada cinsel organına kene yapıştığını dile getirdi. Baba Necmettin Tosik ise, tahlilde kötü bir durumun çıkmadığını belirtti.

İsveç’te KENE AŞISI aşısı yok satıyor

TÜRKİYE DE O AŞIYI İSTİYOR

Kenelerin bulaştırdığı Kırım Kongo Kanamalı Ateş i (KKKA) hastalığına karşı yapılan aşı İsveç’te yok satıyor.

Türkiye gibi Avrupa’da da KKKA hastalığının yayılmasından dolayı Avrupa ülkelerine İsveç’ten çok miktarda aşı gönderildiği açıklandı.

Yetkililer, İsveç’teki aşı merkezlerinin kış mevsiminden ilaç firmalarına çok miktarda aşı siparişi verdiğini, dolay ısıyla aşı ihraçlarının İsveç’te aşı sorunu oluşturmayacağını söyledi.

Aşı merkezleri, bu yıl KKKA hastalığına karşı aşı yapt ıranların sayısının geçen seneye göre yüzde 40 artış gösterdiğini ifade etti.

KKKA virüsünü taşıyan kenelerden insanlara bulaşan hastalık dolayısıyla Türkiye’de bu yıl onlarca insan hayatını kaybetti.

‘YAZ İLAÇLAMASI KENE SAYISINI ARTIRIR’ diye uyarıyorlar

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer, kenelerin aktif oldukları yaz aylarında ilaçlama yapılmasının gelecek yıl kene sayısında artışa neden olacağını bildirdi.

AA muhabirine bilgi veren Karaer, Türkiye’de ziraat ve hayvancılık alanında kullanılan ilaçların temel etkileşim maddelerinin aynı olduğunu belirtti. ”Bu preparatların doğadaki tahribatları ve etkileşimleri üç aşağı beş yukarı birbirine benzerdir” diyen Karaer, Türkiye’de yıllık yaklaşık 100 bin ton ilaç kullandığını söyledi.

Zafer Karaer, şöyle konuştu:

”Bu miktar Türkiye yüz ölçümüne vurulduğunda, her metrekareye düşen ilacın yarattığı tahribat, ekosistem açısından inanılmaz büyük. Sadece ilaçlar değil, Türkiye’de orman arazilerinin yakılması ve tarla amaçlı açılması da ekosistemi bozuyor. İnsanın doğayı tahrip etmesi, dönüp dolaşıp insanı vuruyor. Bu etkenler yüzünden ekosistemin bazı noktalarında kırılmalar oluşuyor. Bu noktaların dolmaması felaketlere neden oluyor.”

-”İLAÇLAR KENE YİYEN CANLILARI YOK EDİYOR”-

Karaer, kenelerin aktif ömrünün yaklaşık 5 ay sürdüğünü ve bu sürenin sonunda 5-10 bin civarında yumurta verdiğini kaydetti.

Kenelerin pasif dönemlerinin Ekim-Mart ayları arasında olduğunu aktaran Karaer, pasif dönemde toprak altında yaşayan ve kışı burada geçiren kenelerin yaz aylarında uyanarak, faaliyete geçtiğini söyledi.

Kenenin ömrü boyunca insan veya hayvanda bulunma ve kan emme döneminin 1 ay olduğunu belirten Karaer, kalan süreyi yumurtlamak veya korunmak için toprak altında geçirdiğini bildirdi.

Karaer, ”Bundan sonra sığır veya koyunda kene görülmez. Yumurtlama dönemlerinde, yerleri tespit edilmeli. İlaçlar yerine, bazı mantarlar toprağa bırakılarak kene üremesi önlenebilir veya kene yiyen canlılar toprağa bırakılabilir. Kenelerin yumurtaları topraktan dışarı çıkarılarak üremeleri için uygun ortam yok edilebilir. Bu yumurtaları kuşlar bile yer. İlaçlama yapılması zorunlu değil” diye konuştu.

Kenelerin yerlerinin tespit edilmesi ve bu bölgelerde ilaçlama yapılmasının doğru olacağını kaydeden Karaer, ”İlaçlama, kenelerin aktif döneminde, bu aylarda yapılırsa gelecek yıl sayılarında artış olur. Keneler bu dönemi toprak altında geçiriyor. Bu nedenle ilaçlar kenelerin yerine, onları yiyen canlıları yok ediyor, böylece çoğalıyorlar” dedi.