5 Ağustos 2008 Salı

KENE DE DİKKATLİ OLUNUZ

KENE DE DİKKATLİ OLUNUZ
Ülkemizin ve özellikle bölgemiz coğrafik yapısı ve iklimi kenelerin yaşamaları için uygun bir yapıya sahiptir. Bu sebeple hastalık, özellikle hayvancılığın yapıldığı; nemin, çalı ve çırpılı alanlar ile gür otlakların bulunduğu her yerde görülebilir. 2002 ve 2003 yıllarının bahar ve yaz aylarında ilk olarak bölge illerimizde görülen bu hastalık Sağlık Bakanlığının çalışmaları neticesinde Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olarak kabul edilmiştir. Keneler beslenmek için hayvanlardan kan emerler; kan emme sırasında aldıkları, virüsü vücutlarında çoğaltırlar ve insanlardan kan emerken bulaştırırlar.


Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinden nasıl kuşkulanılır?
Hayvancılıkla uğraşan kişilerde kene ısırması veya kene ile temas hikâyesi ya da çalı, çırpı, su kenarları veya gür otların bulunduğu alanlara piknik amaçlı veya başka sebeple gitme öyküsünden sonraki iki hafta içinde: Ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlıkla başlar; bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikâyetler de görülebilir. İlk günlerde, yüzde ve göğüste kızarmalar ile gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir. Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir ve bu kanamalar büyüyerek vücuda yayılabilir.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinden korunma
Hayvanlarda kene mücadelesi yapılmalıdır. Hayvan barınaklarına girdikten veya hayvanlarla temastan sonra, vücutta kene aranmalı, varsa uzaklaştırmalıdır.
Çalı, çırpı, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara piknik veya başka bir amaçla gidilmesi gerektiğinde pantolon paçaları çorap içine alınmalı ve dönüşte mutlaka vücut kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa uygun bir şekilde uzaklaştırılmalıdır. Bu tür yerlere gidildiğinde mümkünse çizme giyilmelidir.

Kenenin vücuttan alınması
Keneler vücuttan uzaklaştırılırken kopartılmamalı, bir cımbızla, kenenin vücuda yapıştığı kısmından tutulup çivi çıkarır gibi sağa sola oynatılarak çıkarılmalıdır.

Keneler, kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Bu uygulamalar, kenelerin kusmasına sebep olabileceğinden, kusmuktaki virüsler, kenenin kan emmek için ısırdığı yerden vücuda girebilirler.



Unutulmamalıdır ki Vücuda yapışan kene usulüne uygun olarak ne kadar kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılırsa, hastalığın bulaşma riski de o kadar azalabilmektedir.

Hiç yorum yok: