12 Ağustos 2008 Salı

Kene yiyici Türkiye’ye özel bir BÖCEK BULUNDU

En fazla bir yıl yaşayabilen ve bir yılda 100 civarında yumurta bırakan çekirge ailesinden olan endemik böcek günde 20 civarında kene yiyor



HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Doğanlar, Amanos Dağları’nda kene yiyen böcek bulunduğunu, en fazla bir yıl yaşayabilen ve bir yılda 100 civarında yumurta bırakan çekirge ailesinden olan endemik böceğin günde 20 civarında kene yediğini tespit ettiklerini söyledi.


Prof. Dr. Miktad Doğanlar, Amanos Dağları’nda uzun süredir yaptıkları inceleme ve araştırmaları değerlendirirken, ‘parşömel kanatlılar’ olarak adlandırılan endemik tür olan böcek üzerinde 2005 yılından bu yana araştırma yaptıklarını, kene ile beslenen bu böceğe Amanos ile özdeşleşmesi için ‘Eremiaphila Dagi’ adını verdiklerini belirtti. Bu böcekleri, Amanos Dağları’ndan topladıklarını ve yaban keçisi, sığır, koyun, at gibi hayvanların üzerinden topladıkları böcek ve kenelerle aynı ortama koyduklarını belirten Prof. Dr. Doğanlar, “Bu böceklerin sadece kenelerle beslendiğini tespit ettik. Yetişkin bir böcek günde 20′ye yakın keneyi yedi” dedi.

Hiç yorum yok: